Red Boat Kung Fu historie

Red Boat Kung Fu (Hung Suen Wing Chun Kung Fu) systemet kan dateres over 200 år tilbage til Siu Lam templet. Som resultatet af den tids politiske atmosfærer, blev denne gren af Hung Suen Wing Chun aldrig gjort offentlig tilgængelig eller undervist til andre end de direkte arvtagere. I stedet blev det i hemmelighed videregivet fra familiemedlem til familiemedlem.

Fra 1644 til 1911 regerede Manchurianerne Kina i en periode kendt som Qing dynastiet. Tidligt i 1700 tallet blev Manchurianerne bekymrede over Siu Lam templets rebelske aktiviteter og deres fortsatte udvikling af kampkunst. Drevet af beslutningen om at eliminere den trussel som disse rebeller og deres ledere udgjorde, forsøgte Manchurianerne at rydde Siu Lam munkene af vejen for at forhindre dem i at videregive deres kampkunstevner og viden. Med tiden blev begge Siu Lam templer brændt og ødelagt. Shaolin_Tempelet

Inden ødelæggelsen af templerne, blev der ifølge Hung Suen Wing Chun traditionen udviklet et omfattende avanceret kampkunstsystem kendt som Hung Suen Wing Chun. Hung Suen Wing Chun blev formet gennem generationer af Siu Lam viden og erfaring. Som med alt Siu Lam viden, blev Hung Suen Wing Chun udført via et ”lydløst kodeks”. For at forhindre misbrug af systemet betød dette at det kun blev givet videre til nogle få udvalgte disciple og at det aldrig blev dokumenteret.

Med en sådan skjult fortid er vi nu afhængige af de ældres viden om det historiske materiale. Som fortalt af en lærer til to elever, flygtede to Siu Lam munke fra manchurianernes massakre og var i stand til at holde Hung Suen Wing Chun systemet i live. Den ene af de munke var 22. generation Siu Lam stormester Yat Chum Dai Si. Den anden munk hed Cheung Ng. Før sin død videregav stormester Yat Chum Dai Si hans høje niveau af Hung Suen Wing Chun viden til Cheung Ng.

For at holde sin identitet og Siu Lam baggrund skjult for den manchurianske regering, tilsluttede Cheung Ng sig den Røde Båds Operatrup. Dette var navnet på en organisation af talentfulde scenekunstnere som rejste i røde både. Uddannet i Kung Fu og gymnastik skabte de deres egen organisation og scenenavne: den Røde Båds Opera var Cheung Ng’s sikreste tilflugtssted.

Cheung Ng blev i operatruppen kendt som Tan Sao Ng (udspredt arm Ng) på grund af sin dygtighed i brugen af Hung Suen Wing Chun manøvren Tan Sao til at kontrollere andre under kamp. Hans dygtighed tillod ham at bruge en Tan Sao til at repræsentere over 1000 bevægelser. Han demonstrerede at en basisteknik som Tan Sao skal forstås fuldt ud, både i teori og praksis, inden de næste 1000 teknikker kan læres. Efter at have lært de næste 1000 teknikker bliver de alle til en igen.

Brutale Manchurianske handlinger skabte så meget mistillid blandt folket at det resulterede i skabelsen af undergrundsorganisationer eller hemmelige selskaber som f.eks. Himmel og Jord Selskabet og Den Hvide Lotus Selskab. Indenfor et hemmeligt selskab var ledernes og medlemmernes identiteter samt deres aktiviteter kun kendt af få betroede medlemmer.

En af de optrædende fra Den Røde Båds Operatrup ved navn Hung Gun Biu (rød bandana Biu), var leder af et hemmeligt selskab og bragte Tan Sao Ng med ind i organisationen. Sikkerheden fra operatruppen kombineret med sikkerheden fra det hemmelige selskab tillod Ng at dele ud af hans Hung Suen Wing Chun viden i fortrolighed.

Som en betroet leder blev Hung Gun Biu en af Ng’s nærmeste disciple. For at beskytte oprindelsen af systemet og Yat Chum Dai Si’s og Tan Sao Ng’s identiteter blev der imidlertid lavet en dækhistorie. Det blev fortalt at en Siu Lam nonne som hed Ng Mui underviste kampkunst til en ung kvinde ved navn Yim Wing-Chun. Efterhånden som Yim Wing-Chun underviste andre, blev systemet kendt som Wing Chun Kung Fu. Der eksisterer mange versioner af historien verden over i dag. Navnet ”Yim Wing-Chun” har imidlertid også en anden og speciel betydning. ”Yim” kan oversættes til at betyde ”beskytte”, ”forhindre” eller ”hemmelig”. Udtrykket ”Wing Chun” refererede til Siu Lam Wing Chun Tong (evigt forår salen). Derfor var ”Yim Wing Chun” faktisk en kode, som betød den hemmelige stil fra Siu Lam Wing Chun salen.

Hung Gun Biu blev en af de første elever fra den første generation af disciple til at lære Hung Suen Wing Chun udenfor Siu Lam Templet. De andre medlemmer fra operatruppen som lærte Hung Suen Wing Chun af Tan Sao Ng var også forpligtet til at beskytte systemets oprindelse. Andre elever fra første generation af disciple var Wong Wah-Bo, Leung Yee-Tai, Dai Fa Min Kam (Malede Ansigt Kam), Lo Man-Gong, Siu-Sang Hung Fook og Gao Lo Chung (Høje Mand Chung). Baseret på deres individuelle forståelse og træningsgrad i Wing Chun har disse disciple, som alle tidligere havde trænet andre kampkunststilarter, måske videregivet deres egne færdigheder med en naturlig forskellighed.

Hung Gun Biu’s stamtræ blev kendt som Hung Suen Wing Chun (Røde Båd) og fulgte traditionen med kun at videregive hele systemet til familiemedlemmer som aflagde det traditionelle og ceremonielle løfte om hemmeligholdelse. Systemets stamtræ viser at Hung Gun Biu underviste sin slægtning, Cheung Gung som videregav det til sin grandnevø Wang Ting. Wang Ting lærte det til sin søn dr. Wang Ming fra Saiquan, Kina. Dr. Wang Ming underviste hele systemet med dets oprindelige begreber til kun 4 elever. (Uddrag fra Complete Wing Chun Robert Chu, Rene Ritchie and Y. Wu 1998).

I 1950 begyndte Yip Man at undervise Wing Chun i Hong Kong. En af hans første studenter blev valgt som enearving til den traditionelle Wing Chun lærdom. Den elev var William Cheung Cheuk Hing. I 1982 vandt 2 af William Cheung Cheuk Hing’s elever både svær- og mellemvægts divisionerne af verdensmesterskaberne i fuld kontakt Kung Fu i Hong Kong, den ene af disse elever er vores stormester Sigung Rick Spain.

Det Wing Chun pensum som bliver undervist her i organisationen vil være forskelligt fra ethvert andet Wing Chun pensum. Vores Wing Chun er primært Hung Suen Wing Chun, hvorimod de fleste andre Wing Chun skoler kan føres tilbage til Hong Kong og have varierende grader af ægthed. Hvis du kunne tænke dig at læse mere om de forskellige Wing Chun stilarter der bliver undervist i dag, kan vi anbefale ”Complete Wing Chun” af R. Chu, R. Ritchie og Y. Wu, Turtle forlaget. Vi tror på at du vil finde glæde i din oplevelse af den ægte Wing Chun lærdom.